Opot avainhenkilöitä nuoren elämässä

Puheesta Kuopiossa Opinto-ohjaajapäivillä 5.2.2009

Jo 19. kertaa olemme kokoontuneet valitsemaan Vuoden ansioitunutta opoa, ohjaajaparia tai –tiimiä. Minulla on nyt toisen kerran ilo olla mukana SAK:n edustajana, yhtenä raadin jäsenenä tekemässä valintaa. Olen tästä tehtävästä hyvin ylpeä – arvostan sitä kovasti ja samalla tietysti nöyrä, koska olen ulkopuolisena mukana arvioimassa, kuka voisi olla esikuva toisessa ammatissa kuin mitä itse teen.

Nuorisotyöttömyys on viimeisen vuoden aikana suorastaan räjähtänyt käsiin. Yhtäkkiä lakattiin puhumasta uhkaavasta työvoimapulasta. Ollaan tilanteessa, jossa kesätyötä ja harjoittelu- ehkäpä myös työssäoppimispaikkaa on vaikea saada.

Opinto-ohjaajat ovat kovan paikan edessä. Pitää jaksaa valaa uskoa nuorten tulevaisuuden mahdollisuuksiin, vaikka omassa kunnassakin saattaa säästöbudjetti olla viemässä opettajia pakkolomalle ja puristaa opinto-ohjausta tehokkuusvaatimusten paineessa suoriutumaan yhä suuremmasta ja suuremmasta nuorten määrästä. 250 ohjattavan tavoitteesta opinto-ohjaajaa kohti ollaan valitettavasti kaukana monessa kunnassa.

Tiedän, että teitä – uskallanko sanoa – kutsumusammatissa olevia opinto-ohjaajia on paljon.  Säästöt eivät lannista, vaan teette parhaanne nuorten eteen kodin, koulun ja yhteiskunnan paineiden, toiveiden ja haasteiden ristitulessa. Vanhempana minulla on omiakin kokemuksia siitä, miten paljon asiantunteva ja nuorta kannustava opinto-ohjaus voi auttaa nuorta eteenpäin ja kasvattaa hänen itseluottamustaan omiin kykyihinsä. Suuri ja lämmin kiitos Sarille ja Simolle sinne Pyynikille.

Tämän vuoden palkinto myönnetään neljän päätoimisen opon tiimille Tikkurilan lukioon.

Jätä vastaus