Kilpailutus tulossa myös työvoimapalveluihin
Sote- ja maakuntauudistuksen varjoon on jäämässä hallituksen esitys työvoimapalveluiden muuttamisesta kasvupalveluiksi. Lakiesitys on juuri lausunnolla ja eduskunta saanee senkin käsittelyynsä jo kesällä. Suuren työttömyyden ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden koettelemaa Tamperetta muutos koskee yhtä merkittävästi kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtäminen kaupungilta maakunnalle.
Soteuudistuksen kaltainen yksityistämisbuumi on tulossa myös työllisyyspalveluihin. Ely-keskukset ja työvoimatoimistot lakkautetaan ja työllisyyden hoito siirretään maakunnille ja sieltä edelleen yksityisille yrityksille. Juuri kun Tampere on ilmoittautunut työvoimapalveluiden kuntakokeiluun, on jo nyt tiedossa, että kokeilu jää lyhytaikaiseksi, jos hallituksen kaavailu kasvupalveluista toteutuu. Työvoimapalvelut kilpailutetaan ja yksityistetään. Yrityspalvelut nostetaan kärkeen.
Maakunta- ja soteratkaisu koskee Pirkanmaalla noin 22 000 henkeä, joiden osalta on parhaillaan käynnissä yt-menettely, joka jatkuu koko muutosvalmistelun ajan vuoteen 2019. Kasvupalvelu-uudistuksessa henkilöstövaikutukset ovat myös mittavat. Arviolta kolme neljästä nykyisestä työvoimahallinnon työntekijästä joutuisi hakeutumaan yksityisten yritysten palvelukseen. Siirtyminen vanhoina työntekijöinä liikkeenluovutuksen periaattein ei taida onnistua yksityisiin yrityksiin siirryttäessä. Palkkataso ja eläkkeet tullaan järjestelemään uudelleen. On paljon mahdollista, että uudet työvoima- ja yrityspalveluita tarjoavat yritykset haluavat rekrytoida palkkalistoilleen aivan muuta väkeä. Ikävä visio, mutta mahdollinen.
Riski on, että yritykset tuottaakseen tulosta, keskittyvät heihin, jotka muutenkin työllistyvät helpoimmin. Kiinnostaako yksityistä, voittoa tavoittelevaa yritystä paneutua pitkäaikaistyöttömien tilanteeseen? He kun vaatisivat monialaisia ja pitempiaikaisia palveluja. Kuntien osaaminen jää käyttämättä eikä kunnille ole tulossa kasvupalvelurahaa. Maakunnat taas eivät voisi olla tuottajia, vaan työvoimapalvelut pitää tilata yksityisiltä yrityksiltä.
Lakiluonnoksen mukaan työvoima- ja yrityspalvelujen rahat jaettaisiin maakuntiin seuraavilla kriteereillä: työttömät työnhakijat (60%), työttömyysaste (15%) ja yritysten toimipaikat (25 %). Raha ei kuitenkaan olisi korvamerkittyä, vaan maakunnat voisivat itse päättää, mihin tehtäviin ne rahan kohdentavat. Onkin todennäköistä, että terveyspalvelut ajaisivat työvoimapalvelujen ohi. Näin maakuntauudistus johtaa lopulta aktiivisen työvoimapolitiikan alasajoon.
Tilanne on aika omituinen. Maakunta jopa hyötyisi siitä että työttömyysaste pysyisi korkeana. Jos siis sote-uudistuksessa vähälle huomiolle ovat jääneet sosiaalipalvelut, vieläkin vähemmän on keskusteltu työttömien tilanteesta maakuntauudistuksessa.
Kaikki mahdollisuudet uusien työpaikkojen löytämiseksi on käytettävä. Tampereen työttömyystilanne ja varsinkin nuorten työttömyys on äärimmäisen huolestuttava. Monessa Euroopan maassa on otettu mallia Suomessa ideoidusta nuorisotakuusta. Muun muassa Portugalissa on sen avulla saatu nuorten työttömyystilanne paremmaksi. Meidänkin kannattaisi enemmän käyttää EU-rahoituksen mahdollisuuksia. EU-rahoitus tukee omaa tekemistämme. Hankkeet ovat kehittämistyökalu, eivät ”höttöä” ja ”rönsyjä”, kuten joskus kuulee sanottavan. Meillä tehdään hyviä asioita, mutta voisimme oppia myös muilta. Meidän pitäisi hyödyntää paremmin oleellisten verkostojen jäsenyyksiä. Esimerkiksi Eurocities- verkostoon kuuluu 130 merkittävää kaupunkia. Se on Tampereellekin ykkösverkosto tiedonvaihtoon ja uusiin kumppanuuksiin. Ystävyyskaupunkitoiminnasta (kaupunkidiplomatiasta, joka on ollut aikanaan hyvää toimintaa) voidaan siirtyä sisältölähtöisiin kumppanuuksiin.

You can vote in the Municipal elections

Keskiviikkona 5. toukokuuta 2021

We have the municipal elections in Finland on the 13th of June 2021.
The most important matters of Tampere are decided by the Tampere city council, …

[lue lisää]

Att rösta i kommunalval är självklart

Lauantaina 1. toukokuuta 2021

Att rösta i kommunalval den tolfte juni är självklart, men det borde vara självklart också, att man väljer sin kandidat bland socialdemokraterna, eller hur! Före …

[lue lisää]

Syrjäytymisen ehkäisy on meidän kaikkien asia

Lauantaina 27. maaliskuuta 2021

 
Isä tai äiti, mummo tai sisko, kaveri, opettaja, urheiluvalmentaja, työnantaja. Kuka tahansa voi olla sysäämässä nuoren heikon itsetunnon sykkyrälle. Yhtä lailla kanssaihmisillä on mahdollisuus nostaa …

[lue lisää]

Haaste yrityksille: Työllistäkää nuoria

Sunnuntaina 21. maaliskuuta 2021

Pienen kunnan väkiluvun verran tamperelaisnuoria ei tänäkään aamuna tiedä, mitä päivän aikana tekisi. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat haussa ja epävarmalla pohjalla. Työttömänä ja ilman opiskelupaikkaa on …

[lue lisää]

Pidetään koulutus kunnossa

Tiistaina 11. huhtikuuta 2017

Vaikka valtaosalla lapsista ja nuorista oppiminen sujuu hyvin, on kuitenkin käynyt niin, että tasa-arvoiseksi luultu koulumme syrjäyttää osan lapsista. Monessa perheessä on pohdittu ja surtu …

[lue lisää]

Kilpailutus tulossa myös työvoimapalveluihin

Sunnuntaina 9. huhtikuuta 2017

Tämä kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 7.4.2017
Sote- ja maakuntauudistuksen varjoon on jäämässä hallituksen esitys työvoimapalveluiden muuttamisesta kasvupalveluiksi. Lakiesitys on juuri lausunnolla ja eduskunta saanee senkin käsittelyynsä …

[lue lisää]

Transparency instead of disasters

Perjantaina 16. tammikuuta 2015

This article was published in the yearbook of Stete 2015
The public discussion about Corporate Social Responsibility started later in Finland than it did in the …

[lue lisää]

Olisiko Tampereen seutukin metropoli ?

Sunnuntaina 7. lokakuuta 2012

 
Uudet valtuustot joutuvat pian  ratkaisemaan,  millaisella kuntarakenteella  palveluja   tuotetaan. Säilytetäänkö kaikki nykyiset kunnat vai jatketaanko yhdistymisiä.
Kuntarakenneuudistus on yksi Kataisen johtaman hallituksen kärkihankkeista. Viime talvena käydyn …

[lue lisää]

Julkiset palvelumme kestävät kansainvälisen vertailun

Sunnuntaina 30. syyskuuta 2012

 
Meille itsestään selvä ilmainen kouluruoka on erikoisuus, jota monessa maassa kadehtien hämmästellään. Se kuuluu samaan sarjaan kuin subjektiivinen oikeus kunnalliseen päivähoitoon ja perheiden saama äitiyspakkaus.
Modernit …

[lue lisää]

Ratikka liikkeelle

Sunnuntaina 23. syyskuuta 2012

Alkaa olla hämäläisen hitauden huippu, että käymme jo kolmansiin peräkkäisiin kunnallisvaaleihin, joiden alla jahkailemme, rakennetaanko Tampereella katuraitiotie vai ei. Jahkailu ja odottaminen saa  nyt  loppua, …

[lue lisää]