Att rösta i kommunalval är självklart

Att rösta i kommunalval den 13. juni är självklart, men det borde vara självklart också, att man väljer sin kandidat bland socialdemokraterna, eller hur! Före den officiella valdagen kan du rösta i förväg från den 26. maj  till den åttonde juni.

SDP:s tema i kommunalvalet är: alla ska med. Politik handlar om värderingar och förmågan att sköta saker.  Under svåra tider är det särskilt betydelsefullt vem som tar beslut om våra gemensamma ärenden.

För oss är det viktigt att trygga en fungerande vardag: så att barnen får en god start i livet, de äldre får den omsorg de behöver och var och en jobb och en trygg vardag.

Det betyder, att vi tar hand om våra skolor. Varje barn förtjänar samma möjligheter. Skattepengar ska användas för service för människorna och att en värdig ålderdom är allas rätt. Allas resurser behövs.
Du kan läsa mera om SDP:s teman på webben. Där kan du också hitta din kandidat (https://vaalit.sdp.fi/ehdokkaat).
I Tammerfors SDP har hudra kandidater, jag är en av dom.
Jag har svarat  frågorna i Yles valkompass på svenska. Gärna kontakta mig, om du vill kolla, vad jag tänker om saker som är viktiga för dig i Tammerfors.
Jag har nästan 40 års erfarenhet i arbetslivet i olika yrken. De sista åren i arbetslivet sysslade jag med industripolitik, som näringspolitisk rådgivare i FFC. Det handlade också att hålla sig informerat om den dåtida regeringens planer om regionalpolitik och specielt om social- och hälsovårdsreformen.
I Tammerfors har vi hamnat i en situation där arbetslösheten har i åratal varit otroligt dyster. Delvis beror det på strukturförändringen. En del av våra arbetslösa saknar de kunskaper som nu krävs i arbetslivet. Men arbetslösheten beror också på det, att Tammerforstrakten inte har kunnat locka eller skapa tillräckligt med nya investeringar. På dethär området måste vi kämpa kraftigt. Specielt bekymrad är jag att ungdomar inte får ens sina första jobb. Det lyder lätt till utslaget liv, om man i åratal bara måste stanna hemma utan kontakter till arbetslivet, studielivet eller hobbyn. Saknar man inkomster, betyder också, att man inte kan göra så mycket man ville.
Tammefros har varit en märkvärdig utbildningsstad. Det vill vi säkert behålla. Vi är också stolta över vår kulturella stad, med flera teater, stadsorkestern (filharmonin), biblioteket och museeverket. Jag vill att vi stöder också nya grupper och ger dom utrymme gratis eller på minimum hyra.
Det såm jag älskar mest i min hemstad är naturligtvis Pispala, där vi bott nästan 40 år.  Pyynikki åsen är specielt med vytornet och dom berömda bullar (sockerdonitser). Pyynikki åsen är nära bindat med den södra parken (eteläpuisto), som jag vill hålla som park. Staden behöver lungor. Kanske någon officiell byggning kunde byggas dit. Jag tycker, att vi borde ha en bastu också vid Pyhäjärvi, liksom vi har Rauhaniemi och Kauppi vid Näsijärvi. Båda så populära, att man ofta har det svårt att hitta sittplats. Våra internationella gäster har också hittat dessa bastun. Det betyder, att bada bastu är en sak, som även turisterna söker i Tammerfors. En upplevelse, som man inte kan hitta annanstans mitt i staden: att sitta i lung och ro och bara vila och njuta.

You can vote in the Municipal elections

Keskiviikkona 5. toukokuuta 2021

We have the municipal elections in Finland on the 13th of June 2021.
The most important matters of Tampere are decided by the Tampere city council, …

[lue lisää]

Att rösta i kommunalval är självklart

Lauantaina 1. toukokuuta 2021

Att rösta i kommunalval den tolfte juni är självklart, men det borde vara självklart också, att man väljer sin kandidat bland socialdemokraterna, eller hur! Före …

[lue lisää]

Syrjäytymisen ehkäisy on meidän kaikkien asia

Lauantaina 27. maaliskuuta 2021

 
Isä tai äiti, mummo tai sisko, kaveri, opettaja, urheiluvalmentaja, työnantaja. Kuka tahansa voi olla sysäämässä nuoren heikon itsetunnon sykkyrälle. Yhtä lailla kanssaihmisillä on mahdollisuus nostaa …

[lue lisää]

Haaste yrityksille: Työllistäkää nuoria

Sunnuntaina 21. maaliskuuta 2021

Pienen kunnan väkiluvun verran tamperelaisnuoria ei tänäkään aamuna tiedä, mitä päivän aikana tekisi. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat haussa ja epävarmalla pohjalla. Työttömänä ja ilman opiskelupaikkaa on …

[lue lisää]

Pidetään koulutus kunnossa

Tiistaina 11. huhtikuuta 2017

Vaikka valtaosalla lapsista ja nuorista oppiminen sujuu hyvin, on kuitenkin käynyt niin, että tasa-arvoiseksi luultu koulumme syrjäyttää osan lapsista. Monessa perheessä on pohdittu ja surtu …

[lue lisää]

Kilpailutus tulossa myös työvoimapalveluihin

Sunnuntaina 9. huhtikuuta 2017

Tämä kirjoitus on julkaistu Aamulehdessä 7.4.2017
Sote- ja maakuntauudistuksen varjoon on jäämässä hallituksen esitys työvoimapalveluiden muuttamisesta kasvupalveluiksi. Lakiesitys on juuri lausunnolla ja eduskunta saanee senkin käsittelyynsä …

[lue lisää]

Transparency instead of disasters

Perjantaina 16. tammikuuta 2015

This article was published in the yearbook of Stete 2015
The public discussion about Corporate Social Responsibility started later in Finland than it did in the …

[lue lisää]

Olisiko Tampereen seutukin metropoli ?

Sunnuntaina 7. lokakuuta 2012

 
Uudet valtuustot joutuvat pian  ratkaisemaan,  millaisella kuntarakenteella  palveluja   tuotetaan. Säilytetäänkö kaikki nykyiset kunnat vai jatketaanko yhdistymisiä.
Kuntarakenneuudistus on yksi Kataisen johtaman hallituksen kärkihankkeista. Viime talvena käydyn …

[lue lisää]

Julkiset palvelumme kestävät kansainvälisen vertailun

Sunnuntaina 30. syyskuuta 2012

 
Meille itsestään selvä ilmainen kouluruoka on erikoisuus, jota monessa maassa kadehtien hämmästellään. Se kuuluu samaan sarjaan kuin subjektiivinen oikeus kunnalliseen päivähoitoon ja perheiden saama äitiyspakkaus.
Modernit …

[lue lisää]

Ratikka liikkeelle

Sunnuntaina 23. syyskuuta 2012

Alkaa olla hämäläisen hitauden huippu, että käymme jo kolmansiin peräkkäisiin kunnallisvaaleihin, joiden alla jahkailemme, rakennetaanko Tampereella katuraitiotie vai ei. Jahkailu ja odottaminen saa  nyt  loppua, …

[lue lisää]