Kunnon työ – decent work

Tiistaina  7. lokakuuta  ammattiyhdistysliike kampanjoi kunnon työn puolesta ympäri maailmaa. Suomessa päivä jäi valitettavasti vaille julkisuutta, vaikka aihetta olisi meilläkin puhua työn laadusta.  Epätyypilliset pätkätyöt ovat  yleistyneet vauhdilla. Jo joka neljäs työntekijä on muussa kuin kokoaikaisessa, toistaiseksi voimassaolevassa työsuhteessa. Epävarmaa pätkätyöelämää joutuvat elämään erityisesti naiset.

Työpaikan menettäminen, irtisanomiset, huono työilmapiiri, suuret sairauspoissaolot, heikot mahdollisuudet päästä ammattitaitoaan kehittävään koulutukseen, kaikki nämä ovat painavia syitä, joiden vuoksi kunnon työstä pitäisi puhua Suomessakin paljon – ja kovaan ääneen.  Kunnon työhön kuuluvat oleellisena osana myös toimivat julkiset palvelut, päivähoito, terveydenhoito, joukkoliikenne, koulut ja kouluruokailut, vanhusten palvelut.

Ja Tampereella kunnon työstä pitäisi maksaa kunnon palkka. Kaupungin talous on erinomaisessa kunnossa, mutta työntekijöiden palkat ovat pienemmät kuin naapureilla tai muilla isoilla kaupungeilla, yksityisistä aloista puhumattakaan.

Why is Decent Work important?

Every person on earth should be able to have a job that enables them to live a good life in which their basic needs are met. Employment is a crucial factor for achieving this. This is why all governments should be urged to work more on job creation. Not just any jobs, but decent jobs for everybody.

It is often argued that countries cannot afford to have fair wages and better conditions, however the short-term costs will quickly be outsstripped by the long-term benefits. That is why Decent Work is the best way to fight global poverty. To most people around the world, lack of decent work means poverty.

The fundamental rights in working life should be according to the ILO conventions the rights to organising, recognition and collective bargaining and protection from discrimination, forced labour and child labour, as well as the right to a healthy and safe working environment. It can also encompass the rights of all citizens to democracy, decent jobs, equality and quality public services. Indeed, quality public services are an integral part of the trade union movement´s global agenda.

Jätä vastaus