Työehdot samat kaikille

Maahanmuuttajafoorumi SAK-päivillä Porissa 20.-21.9.2008

Avauspuheessaan Auli Korhonen korosti samanlaista kohtelua työmarkkinoilla. – Emme hyväksy keinottelua työsuhteen ehdoilla. Työpaikkojen etnisen tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan vielä työtä, mutta ennen kaikkea sitä tarvitaan työhönotossa.

– Uhkaavasta työvoimapulasta puhuvat työnantajat, mutta samaan aikaan maassa jo kauan asuneet,  ei-syntyperäiset suomalaiset, kokevat syrjintää työhön otossa. Heidän on vaikea työllistyä, vaikka taskussa olisi tutkinto sekä vanhasta kotimaasta että Suomesta. Heille tarjotaan  monesti koulutusta vastaamatonta,  pienipalkkaista pätkätyötä. Meille uhkaa syntyä kahden kerroksen työmarkkinat, ellemme päättäväisesti ryhdy toimimaan yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi.

– Viime vuonna Suomeen muutti ennätysmäärä ulkomaalaisia. Meidän on muistettava, että emme puhu työvoimasta. ”Työvoiman” tuottaa aina ihminen, jolla on perhe ja koko elämä mukanaan.

SAK:ta sanotaan maan suurimmaksi maahanmuuttajien järjestöksi, sillä sen jäsenliittoihin on järjestäytynyt jo yli 11 000 maahanmuuttajataustaista ihmistä. Eniten heitä on JHL:ssä, Metalliliitossa, Pamissa, SELlissä, PAU:ssa ja Kemiassa. Suhteellisesti eniten kuitenkin Muusikkojen liitossa.

Jätä vastaus