Ekologisuus megatrendi

Olen ollut Eettistä foorumia aikoinaan synnyttämässä ja iloisena voin todeta, että eri tahoja yhteen kokoava keskustelufoorumi elää ja voi hyvin. 10.9. aiheena oli Kuluttajallako vastuu ja järjestäjävuorossa oli Akava. Tutkija Terhi-Anna Wilska kertoi, että yli 55-vuotiaat naiset, kahden aikuisen taloudessa elävät ja maalla ja Pohjois-Suomessa asuvat ihmiset toimivat kuluttajina vastuullisimmin. Noin viidennes kuluttajista arvioi eettisiä ja ympäristövaikutuksia monipuolisesti.
Tevan puheenjohtaja-aikoinani analysoin, että suomalaiset tekstiili- ja vaatetusalan yritykset voisivat pärjätä, jos ne noudattaisivat kolmen e:n periaatetta: eettisyyden, ekologisuuden ja erikoistumisen. Olen saanut tottua siihen, että muutokset ovat hitaita, liian hitaita. Lähes 10 vuotta esittämieni ajatusten jälkeen ja kun lähes koko vaatetusteollisuus on Suomesta hävinnyt, erään Tamperetta lähellä olevan kaupungin suurimman tekstiilitehtaan edustaja kertoi Eettisen foorumin yleisölle, että eettisyys ja ekologisuus ovat nyt megatrendi ja että heidän yrityksensä aikoo keskittyä niihin ja että sillä on markkinoilla valtava kilpailuetu. Ei kai pitäisi olla kyyninen, mutta pakko todeta, että parempi sentään myöhään kuin milloinkaan. Enkös minä tätä jo aikoja sitten yrittänyt kertoa. Esimerkki siitä, että työntekijäpuolen ehdotuksia ei oteta tosissaan, vaan yritysten edustajat haluavat tehdä virheensä ihan itse. Ikävä vain, että maksajina ovat aina työntekijät.

Jätä vastaus