Vapaatuotantovyöhykkeistä

Katkelmia muistiosta ITGLWF:n hallituksen kokouksesta

Buenos Airesissa 14.-17.10.2001/Auli Korhonen

Kokouksessa keskusteltiin maailmanlaajuisista yrityssopimuksista. On valittu neljä yritystä, jossa hanketta yritetään viedä eteenpäin. Tämä on seuraava askel eurooppalaisista yritysneuvostoista.

Vapaatuotantovyöhykkeitä on arvioitu olevan noin 850 ympäri maapalloa ja niiden määrä on koko ajan kasvanut. Hallitukset houkuttelevat yrityksiä tällaisille alueille lupaamalla verohelpotuksia ja erityistä lainsäädäntöä. Ay-toiminta on yleensä kielletty. Muun muassa Bangladeshin hallitus mainostaa amerikkalaisessa Wall Street Journalissa ”Tulkaa meille, meillä ette tapaa ay-järjestöjä”.

Ihmisoikeusrikkomukset ovat aina asialistalla. Erityisesti puhuttiin Burmasta, Kiinasta ja Koreasta. ILO kehotti syksyllä 2000 jäsenjärjestöjään katkaisemaan suhteensa Burmaan.Hollannin Puhtaat vaatteet -järjestö on aloittanut kampanjan Triumphia vastaan, joka ompeluttaa alusvaatteita Burmassa. Yritys ja työntekijät joutuvat maksamaan suoraan sotilashallinnolle osan voitostaan ja palkastaan. Työolot ovat karmeat, työntekijöillä ei ole mitään oikeuksia. Kampanja lienee jo tuottanut tulosta.

ITGLWF, kansainvälinen tekstiili-, vaatetus- ja nahka-alan työntekijöiden järjestö.

Edustaa 10 miljoonaa työntekijää 110 maassa. 220 jäsenliittoa.

Jätä vastaus