Pohjoisten alueiden ay-neuvosto

Oma tausta: SAK:n Eurooppa-valiokunta, ETUF:TCL ja NIF, vaateryhmä kv-liitto

Olen iloinen, että perustitte tämän pohjoisten alueiden ay-neuvoston. Tällaisia rajat ylittäviä ay-neuvostoja on tietääkseni kaikkiaan 35 ja niiden merkitys tulee kasvamaan, kun Euroopan yhdentyminen jatkuu ja laajenee. Tätä kautta siihen saadaan sellaista syvyyttä ja sisältöä, joka on merkityksellistä työssä käyville ihmisille.

Vaikka eurooppalaisia työehtosopimuksia ei vielä lähivuosina päästäisi tekemään, on meidän valmistauduttava siihen kaikilla tasoilla. Tiedämme, että Keski-Euroopassa Hollannissa, Belgiassa,  Saksassa ja Luxemburgissa on jo koordinoitu sopimusasioita viime keväänä. Meidän omalla pohjoisella ulottuvuudellamme, joka valitettavasti ei Suomen puheenjohtajakudella edennyt siten kuin toivoimme, on oma aivan erityinen arvonsa, jonka puolesta vain me voimme puhua.

Tiedän, että teillä on pitkä lista tärkeitä asioita tänään keskusteltavana rajat ylittävästä yhteistyöstä. Toivon menestystä työllenne ay-verkoston luomiseksi, sillä se on tärkeää, kun työvoima yhä enemmän liikkuu rajojen yli. Meillä on valvottavaa, että työntekijöiden työsuhteiden vähimmäisehdot täyttyvät niin, etteivät harmaa työvoima ja harmaat yritykset valtaa alaa.

WTO:n kokous on parhaillaan käynnissä Seatlessa. Koko ay-liike on meidän liitto erityisesti on kiinnostuneena seurannut paitsi itse kokouksen kulkua niin sen valmistelua jo pitkän aikaa. Meille työntekijöiden perusoikeudet, ILO:n perusoikeudet järjestäytymisvapaudesta, sopimusoikeudesta, lapsi- ja orjatyövoiman käytön kieltämisestä ovat erittäin tärkeitä.
Meillä ne ovat työehtosopimuksessa.
Tevassa työtä siirtynyt pois maasta, erityisesti Viroon.

Nyt kun EU:n laajentuminen jälleen on keskusteluissa, toivon, että teidän esimerkkinne mukaisesti voisimme pian perustaa vastaavan yhteistyöelimen myös Baltian maiden kanssa.

Jätä vastaus